• Română
  • English
  • PENTRU O VIATA ACTIVA!

Vâscosuplimentarea este un tratament sigur, eficient și bine stabilit în osteoartrite și constă în injectarea unei solutii pe bază de acid hialuronic (HA) în articulațiile afectate. Terapia comună de vâscosuplimentare este concentrată în principal pe tratarea simptomelor, cum ar fi reducerea durerii, dar nu tratează cauza. Cu toate acestea, un tratament optim de vâscosuplimentare ar trebui să întârzie degenerarea cartilajului si chiar să ajute la regenerarea structurii cartilajului. O varietate de modificări chimice aduse acidul hialuronic natural (HA) au fost efectuate pentru a oferi robustețe mecanică și chimică, proprietăți reologice îmbunătăţite şi biostabilitate crescută, păstrând biocompatibilitatea și biodegradabilitatea polimerului nativ.

Astăzi, o familie destul de mare de produse pe bază de acid hialuronic cu diferenţele structurale, precum şi funcţionale este disponibilă sub forma unor dispozitive  de vâscosuplimentare pentru gestionarea simptomatică a osteoartritei de genunchi şi şold. Analiza comparativă a specificaţiilor tehnice şi în special a caracteristicilor reologice alecelor mai relevante produse de vâscosuplimentare din piaţă, arată că acidul hialuronic natural de origine non-animală este mult utilizat dar și că acesta pe lângă reticularea chimică poate fi reticulat şi pe cale naturală. Toate procesele de reticulare chimică, folosesc ca agenţi de reticulare substanțe toxice precum formaldehidă şi divinilsulfonă (pentru Synvisc şi Synvisc-one) sau BDDE (1.4-butandiol diglicidileter) pentru toate celelalte produse studiate comparativ. Originea non-animală şi reticularea naturală, cu sulfat de condroitină, face posibil să se prevadă o totală biocompatibilitate şi o rată foarte scăzută de evenimente adverse conferite de un produs cu proprietăți fizico-chimice şi mecanice aproape cu cele ale un fluid sinovial uman neafectat de fenomene degenerative, care-l  fac optim şi potrivit pentru o vâscosuplimentare sigură  și eficientă.

Product Manufacturer Volume Injections HA origin Cross-linking HA concentration HA MW Elasticity
Healthy SF* N/A N/A N/A Natural No 5.1 mg/ml 4 MDa 117Pa
OA SF** N/A N/A N/A Natural No 2.3 mg/ml 2 MDa 1.9Pa
Synvisc Genzyme 2 ml 3 Animal Chemical 8 mg/ml 6 MDa 111 Pa
Synvisc-One Genzyme 6 ml 1 Animal Chemical 8 mg/ml 6 MDa 111Pa
Hyalgan Fidia 2 ml 3-5 Animal Chemical 10 mg/ml 0.5-0.7 MDa 0.6 Pa
Supartz Smith&Nephew 2 ml 5 Animal No 10 mg/ml 0.6-1.2 MDa 9 Pa
Orthovisc Anika 2 ml 3 Biofermentation No 15 mg/ml 1-2.9 MDa 60 Pa
Euflexa Ferring 2 ml 3 Biofermentation No 10 mg/ml 2.4-3.6 MDa 92 Pa
Monovisc Anika 4ml 1 Biofermentation Chemical 20 mg/ml High 100 Pa
Durolane Smith&Nephew 3ml 1 Biofermentation Chemical 20 mg/ml 1MDa 300 Pa
Orthoflex one Rompharm 3 ml 1 Biofermentation Natural 20 mg/ml >3 MDa 110 Pa
* Healthy SF: synovial fluid; OA SF**: synovial fluid affected by osteoarthritis

 

Evaluând parametrii de reologie definitorii pentru performanţele de protejare mecanică şi de lubrifiere ale articulaţiilor afectate ale produselor menţionate în tabelul anterior, se poate observa că prin reticulare chimică sau natural acidul hialuronic îşi îmbunătăţeşte proprietăţile elastic dezvoltând la un effort moderat (0,5Hz, înmers) module de elasticitate de min.100Pa (Synvisc, Monovisc,) şi ajungând la 300Pa (Durolane). De asemenea, se poate observa că rigiditatea dispozitivelor medicale menţionate anterior indusă de valoarea modulelor de vâscozitate dezvoltate, este întotdeauna mai mică decât elasticitatea dezvoltată, variind de la un rapoarte de 1:1 până la 3,8:1 şi trecând prin raportul de referinţă al lichidului synovial uman caracterizat de un raport elasticitate:rigiditate de 2,6:1. Deci, dispozitivele îmbunătăţite prin reticulare sunt unele preponderant elastice care le conferă o capacitate de protectie mecanică crescută şi o lubrifiere îmbunătăţită( ≥45Pa chracteristiclichiduluisinovialuman) atribute care s-a demonstrat a fi recomandate utilizării intra-articulare. In plus, utilizarea condroitinei sulfat ca agent de reticulare creşte biocompatibilitatea și biodegradabilitatea polimerului nativ şi creează premise ale întârzierii degenerării cartilajului si chiar poate susţine regenerarea structurii cartilajului.